Pedagogisch-Didactische Module

  • 5-9-2024

  • 10 tot 20 deelnemers

  • Internationale Schakelklassen

Bekijk alle data

Word je blij van leerlingen, onderwijs en lesgeven? Ben je nog niet bevoegd en overweeg je een bevoegdheid te halen? Met de Hogeschool Utrecht en Het Opleidingshuis (waarbinnen we samenwerken met de HU) aan de slag om jezelf te professionaliseren, zodat je een eerste stap kan zetten richting je bevoegdheid? Veel (startende) docenten in het vmbo hebben relevante werkervaring, nog geen bevoegdheid en vinden de stap naar de vierjarige lerarenopleiding te groot.

Samen verdiepen we ons in de bekwaamheidseisen van de vmbo-docent, waarbij we niet alleen kijken naar de formele thema's van de lerarenopleiding, maar juist ook naar de praktische toepassing ervan in jouw dagelijkse onderwijspraktijk; van didactische vaardigheden tot pedagogisch inzicht, van vakbekwaamheid tot reflectieve praktijken! Dit allemaal zodat jij er voor de leerlingen met meer zelfvertrouwen staat en beter in staat bent om je docentenrol te vervullen.

Pedagogisch-Didactische Module (PDM)

De Pedagogisch-Didactische Module (PDM) duurt 1,5 schooljaar waarbij we aan de slag gaan met drie grote leertaken, namelijk:
• Een leerarrangement ontwerpen; met een focus op vakdidactiek. Denk bijvoorbeeld aan een uitgewerkte lesvoorbereiding met een theoretische verantwoording
• Begeleiden van leerlingen; met een focus op pedagogiek. Denk bijvoorbeeld aan gespreksvoeringen, communicatietechnieken
• Het doen van onderzoek; een focus op een praktijkvraagstuk in de praktijk. Denk aan een lessenserie of een project op jouw school.

Al je ontwikkeling die je in deze module doormaakt leg je vast in een portfolio dat je daarna presenteert. Voor mensen die na de Pedagogisch-Didactische Module verder willen met de lerarenopleiding, heeft je portfolio en eindpresentatie de vorm van een assessment om vrijstellingen te kunnen behalen in de reguliere bacheloropleiding. Op die manier blijf je mooi bewust bezig met je eigen professionalisering.

Bijeenkomsten
Er zijn wekelijks bijeenkomsten die worden verzorgd door opleiders van Het Opleidingshuis (waarbinnen we samenwerken met de Hogeschool Utrecht): Manon van Omme & Jeroen Bishesar.

De bijeenkomsten vinden iedere week plaats gedurende 1,5 schooljaar. De bijeenkomsten vinden op de donderdagmiddag plaats gedurende september 2024 tot en met januari 2026.

De lesdagen zijn op donderdagmiddag, 13:35 • 17:00 uur. Daarvan is het eerste deel van 13.35-15.00 uur een inhoudelijke bijeenkomst waarna er in het tweede gedeelte om 15.15-17.00 uur tijd en ruimte is voor het werken aan de leertaken.

Elke donderdag staan één of meerdere thema’s centraal. Meestal word je gevraagd ter voorbereiding theorie te lezen, filmpjes te bekijken en/ of een opdracht te maken.

Het thema dat aan de orde is, wordt volgens de principes van activerende opleidingsdidactiek behandeld en hebben de praktijk als vertrekpunt. Op die manier is wat je leert gelijk toepasbaar en heb je vaak direct resultaat. De gekozen werkvormen zorgen voor verdieping en toepassing van de theorie. Daarnaast wordt er geoefend met vaardigheden. Een aantal thema’s die langskomen gaan over effectief leren, taalgericht vakonderwijs, groepsdynamica, klassenmanagement, adolescentieontwikkeling, gesprekstechnieken en zo veel meer!

Toelatingsvoorwaarden:
• (Startende) docenten zonder bevoegdheid met:
Een afgeronde mbo 4 opleiding of hoger, die nu bij NUOVO werken als assistent of onbevoegd docent in het vmbo (of ISK-onderwijs)
• Aantoonbaar voldoende vakkennis om les te kunnen geven in het vmbo (of ISK). Dit kan zowel beroepsgerichte als algemeen vormende vakkennis zijn.

Studieorganisatie
• Je hebt een aanstellingsomvang van tenminste 0,4 fte;
• Je verzorgt lessen of begeleidt leerlingen tenminste 8 lesuren per week op jouw school;
• Je bent gedurende het gehele opleidingstraject tijdens de lesdagen vrij geroosterd of beschikbaar. Leuk is dat je in de ochtend dus gewoon les kan geven!

Het Opleidingshuis

Het Opleidingshuis is het partnerschap Samen Opleiden en professionaliseren, waarin een aantal scholen van NUOVO samenwerken met de lerarenopleidingen van de HU (Instituut Archimedes), MBO Utrecht en UU (Graduate School of Teaching). Het Opleidingshuis leidt leraren op, verzorgt professionalisering, en voert onderzoek uit om de onderwijspraktijk steeds verder te verbeteren.
Opleiders die de professionalisering verzorgen zijn ervaren leraren en lerarenopleiders die speciaal getraind zijn om ervoor te zorgen dat je in bijeenkomsten concreet werkt vanuit je eigen praktijk én deze praktijk verdiept met (wetenschappelijke) theoretische inzichten.

Wanneer?

  • 05 september 2024

  • 13:30 tot 17:00