Symposium Basisvaardigheden

  • 7-11-2024

  • 15 tot 60 deelnemers

  • VOLT!

Bekijk alle data

NUOVO Scholen organiseert een inspirerend symposium over Basisvaardigheden met bijdragen van vooraanstaande experts, waaronder Maaike Hajer (Emeritus lector HU over taalgericht vakonderwijs), Lonneke Boels (onderzoeker HU over rekenen), Ruud van Tergouw (oud-rector Rembrandt college over burgerschapsvorming) en Milou van Ast (projectleider basisvaardigheden Dongemond college) richten we ons op het
versterken van de essentiële vaardigheden van onze leerlingen.

Workshop Taalgericht vakonderwijs • Maaike Hajer
"Wat je onder Basisvaardigheden verstaat zou je samen met vakdocenten moeten uitwerken. In elk vak ontwikkelen leerlingen immers door de jaren heen inzichten en vaardigheden tegelijk met de vaktaal om daarover te communiceren. Hoe beter je als docent zicht hebt op het taalgebruik van je vak, deste gerichter kun je leerlingen daarin ondersteunen. In de workshop werken we vanuit jullie vragen aan de lesopzet van taalgerichte vaklessen."
Maaike Hajer ontwikkelde de didactiek van Taalgericht Vakonderwijs. Ze was voor haar pensioen (2022) lector Meertaligheid en Onderwijs aan de Hogeschool Utrecht.

Workshop Het versterken van basisvaardigheden in het voortgezet onderwijs • Lonneke Boels
Lonneke Boels heeft twintig jaar als wiskundedocent gewerkt in vooral het voortgezet onderwijs maar ook po, mbo en pabo. De laatste zes jaar daarvan deed ze promotieonderzoek naar hoe leerlingen datadiagrammen zoals histogrammen interpreteren. Ze werkt nu bij een onderzoeksgroep van de Hogeschool Utrecht. Ze doet onderzoek naar hoe basisvaardigheden in het voortgezet onderwijs en mbo kunnen worden versterkt en welke basisvaardigheden jongeren en volwassenen in de praktijk nodig hebben. Daarnaast is ze gespecialiseerd in de didactiek van statistiekonderwijs en het gebruiken en leren over kunstmatige intelligentie in de wiskundeles.

Workshop Versterking basisvaardigheden • Milou van Ast
In deze workshop richten we ons op de versterking van basisvaardigheden (taal, rekenen, burgerschap en digitale geletterdheid) en het bevorderen van een soepele overgang tussen primair en voortgezet onderwijs. Als projectmanager basisvaardigheden in de Amerregio begeleidt Milou een VO-school in de inzet van de subsidie basisvaardigheden voor zowel PO als VO in de regio. Milou geeft leiding in het gezamenlijk onderzoeken van behoefte, het identificeren van knelpunten en het opzetten van doorlopende leerlijnen die leerlingen optimaal ondersteunen. Door samenwerking en het delen van best practices bouwen we aan een stevige basis voor elke leerling, van de basisschool tot en met het voortgezet onderwijs.

Workshop Burgerschapsonderwijs op het Rembrandt College • Ruud van Tergouw
Het Rembrandt College in Veenendaal heeft het afgelopen jaar vanuit de inspectie complimenten gekregen over hoe het burgerschapsonderwijs op deze school is vormgegeven. Oud-rector Ruud van Tergouw komt vertellen welke stappen het Rembrandt College de afgelopen twee jaar heeft gezet om tot schoolbreed burgerschapsonderwijs te komen. Het was een tocht langs kansen, (on)mogelijkheden, verplichtingen en dilemma's. En die dynamiek is nog niet ten einde. De deelnemers van deze workshop worden meegenomen in de goede en minder goede praktijken van de afgelopen twee jaar.

Workshop Meedenkkracht – Jitske Brinkman, Erwin Hiddingh, Emmy Müller en Peter van den Berg
Heb jij een prangend vraagstuk met betrekking tot (de implementatie van) de basisvaardigheden? Sluit je dan aan bij de workshop Meedenkkracht! Samen met NUOVO toppers Jitske Brinkman (adviseur Onderwijsdesign en -kwaliteit) en Erwin Hiddingh (adviseur Onderwijs en Kwaliteit) ga je onder begeleiding van Emmy Müller (aanjager basisvaardigheden NUOVO) en Peter van den Berg (projectmanager & subsidies) aan de slag met jouw vraagstuk.

Stuur via de uitnodigingslink jouw vraagstuk in. We ordenen alle vraagstukken in logische thema’s en gaan samen met de andere deelnemers de vraagstukken verkennen, nieuwe inzichten genereren en mogelijke oplossingen bedenken.

Dit symposium biedt workshops waarin praktische handvatten en inzichten van andere middelbare scholen worden geboden om het onderwijs in taal, rekenen, burgerschap en digitale geletterdheid naar een hoger niveau te tillen.

Mis deze kans niet om samen te bouwen aan de toekomst van ons onderwijs!

Wanneer?

  • 07 november 2024

  • 14:30 tot 17:15